Den stora konstkuppen

Syntolkning: Teckningen föreställer en tjej i rullstol som besöker utställningen 100% Kamp, men några av bilderna sitter tyvärr för högt upp.

När vi nu har hunnit en bit in i 2020 tror jag att jag vågar berätta om den stora konstkuppen utan att riskera några allvarligare replissarier. Kuppen genomfördes lugnt och metodiskt av mig och mina kumpaner i Uppsala i slutet av september 2019, närmare bestämt på Upplandsmusséet.

Vid den tidpunkten hade muséet tagit emot en vandringsutställning som tidigare hade visats på Historiska muséet i Stockholm. Utställningen heter 100% Kamp och berättar om några olika sorters medborgarrättsrörelser i Sverige. Bland annat berättas om funkisrörelsens kamp för rätten till personlig assistans.

Paradoxalt nog så är inte alla delar av utställningen tillgängliga när man använder rullstol. Detta har jag illustrerat i den här teckningen:

Syntolkning: Teckningen föreställer en tjej i rullstol som besöker utställningen 100% Kamp, men några av bilderna sitter tyvärr för högt upp.

I september 2019 åkte jag helt enkelt till Uppsala för att sätta upp den här teckningen. Målet var att min teckning skulle bli en inofficiell del av utställningen. Projektet lyckades så tillväga att jag klarade av att sätta upp min teckning. Här kan du se en video från själva kuppen:

Kuppen

Och här kan du se att teckningen smälter in ganska väl i det övriga utställningsmaterialet:

Syntolkning: Fotot visar hur jag sitter och myser bredvid min teckning som nu har blivit en del av utställningen.

Sedan dess har utställningen vandrat vidare och den visas nu på Kvinnohistoriska muséet i Umeå. Jag har dock ingen aning om huruvida min teckning fick följa med eller inte. Finns det någon i Umeå som skulle ha lust att åka dit och kolla så skulle jag bli mer än tacksam.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*