Att ta humor på allvar

Robert Nyberg, tecknare Robert Nyberg

Nu har jag arbetat i nästan precis två år med att göra film för min filmsajt:

Youtube-page

Alla mina filmer är gjorda med hjälp av personlig assistans. Utan assistans hade det inte blivit en enda filmruta.

Ett spår som jag har följt redan från början har varit det komiska. Ett annat spår har varit det dokumentära – att spegla verkligheten utifrån hur vi funkisar själva upplever den. Det finns för lite av den varan.

De intervjuer som jag har gjort har därför enbart varit med personer med erfarenhet av normbrytande funktionalitet. Men idag bryter jag mot den regeln och publicerar en dokumentär om satirtecknaren Robert Nyberg.

I alla tider har förtryckta grupper använt satiren för att sparka på makten och för att tydliggöra ojämlikhet och orättvisor. Satiren kan hjälpa oss att förstärka avigsidorna i vårt samhälle. Det menar i alla fall Robert i den här intervjun:

Han menar också att vi med hjälp av humorn kan bygga upp alternativa verkligheter. Det är då vi kan börja ifrågasätta världen som den ser ut idag och fundera på hur den kan se ut imorrn.

För oss som arbetar med och för en förändring tror jag att det här kan berika vår kamp och vårt arbete.

Se mer av Robert Nyberg

Och på Facebook

Leave a comment

Your email address will not be published.


*