Är assistansen för dyr?

Stefan De Vylder, nationalekonom Stefan De Vylder, nationalekonom

Med jämna mellanrum får vi veta att den personliga assistansen är alldeles för dyr. En del jämför assistansen med kostnaden för försvaret.

JAS

Men är inte det som att jämföra äpplen och päron. Låt säga att assistansen var tre gånger så dyr som försvaret. Skulle den då vara för dyr? På vilka grunder?

De som hävdar att assistansen är dyr borde verkligen ta sig en funderare över alternativen. Vad är det som säger att det skulle vara billigare att stoppa undan oss på en institution?

För några år sedan hävdade en hög tjänsteman på SACO just att ett institutionsboende vore att föredra:

Passning dygnet runt blir för dyrt | Gunnar Wetterberg

Jag vet inte om han talade av egen erfarenhet. Eller hur skulle han själv ha upplevt att tillbringa resten av livet på en institution?

Uppenbarligen var han i alla fall omedveten om att han förespråkade något olagligt. Sedan Sverige ratificerade FN-konventionen om våra rättigheter har det nämligen just blivit olagligt att stoppa undan oss på institution – oavsett hur liten och trevlig den än råkar vara.

I den här intervjun samtalar jag med nationalekonom Stefan De Vylder om kostnaden för assistansen:

Övriga avsnitt av den här intervjun handlar t.ex. om Eurokrisen och om de växande klassklyftorna. Alla avsnitt kan ses på:

www.Independent-Living.tv

Leave a comment

Your email address will not be published.


*