Humorn som vapen

Syntolkning: Teckningen föreställer en tjej i rullstol som gör V-tecknet mot kameran. På hennes t-shirt kan man med hjälp av symboler läsa: "I love Försäkringskassan"

HUMORN SOM VAPEN
Biblioteket, Kulturhuset i Stockholm 28/1-25/2 2018
Vernissage den 28/1 kl. 13.30
Öppningstalare: Bengt Westerberg
Sedan följer ett samtal mellan Bengt och Bengt

Varmt välkomna till min utställning HUMORN SOM VAPEN. I alla tider har förtryckta grupper använt humorn för att häckla och förlöjliga sina förtryckare. Bilden är ett extra effektivt sätt att förmedla humor och satir. Talesättet har lärt oss att en bild kan säga mer än tusen ord. Får du till en bra bild så kan du förmedla ett budskap som det annars skulle behövas oändligt mycket text för att få fram.

Det är nu två år sedan som jag på allvar satte igång med att göra bilder med hjälp av personlig assistans. Det hela började med att jag gjorde en film om den kände satirtecknaren Robert Nyberg. Han inspirerade mig:

Satir handlar mycket om att hitta ett sätt att förvränga eller överdriva verkligheten. På så sätt går det att tydliggöra sådant som annars är svårt att se.

Vi med behov av personlig assistans har hittills varit rätt dåliga på att utnyttja kulturen för att beskriva våra liv. Det finns få sådana berättelser inom litteraturen, filmen, teatern och bildkonsten. Men det är inte heller så märkligt. Hittills har de flesta av oss haft fullt upp med att försöka överleva.

Historien visar oss att det är först när människans basala behov är tillfredsställda, som hon får tid att börja ägna sig åt att måla, teckna, skriva, skulptera och iscensätta det hon upplever.

Jag tror att det är nödvändigt att vi berättar. Hittills har andra försökt berätta vår historia, och då blir det inte alltid särskilt bra.

Det gör att folk inte får veta hur vi verkligen har det, och det betyder att det fattas en viktig pusselbit för helheten i berättelsen om att vara människa.

Det är detta som jag vill ändra på!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*