Fusk igen, igen och igen

Syntolkning: Målningen visar ett barn som pekar på en kille i elrullstol och säger: ”Fuskare!”

Statsvetaren Niklas Altermark har gång på gång kunnat visa att politiker och myndigheter använt felaktiga metoder för att beräkna fusket med assistansersättningen. Han har visat att de siffror som tagits fram sedan har använts för att genomdriva olika inskränkningar och besparingar. Detta berättade han om i ett samtal med mig redan 2017:

I en artikel på Assistanskoll från i år återger han återigen resultaten av denna forskning:
https://assistanskoll.se/20200122-Altermark-utredningar-Expertmetoden-ansvar.html

Nu har det gått så långt att t.o.m. Försäkringskassan erkänner att beräkningarna av fusket varit felaktiga:
https://assistanskoll.se/20200114-Bremberg-analys-Forsekringskassan-kritik-Expert.html

Diskursen om fusket är dock så stark att den har färgat en övervägande del av medierapporteringen om assistansen. Fusk säljer. Det har gjort att det tyvärr har etablerats en naturlig koppling mellan fusk och assistans. En sådan koppling har medverkat till att man nu t.o.m. tar för givet sådant som man annars inte hade tagit för givet.

Så skedde exempelvis i höstas när lokalradion i Örebro gjorde en granskning om falska arbetstillstånd. Granskarna påstod att dessa brott var mycket mer förekommande i assistansbranschen:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=7291929

Branschen själv kunde däremot visa att så inte alls var fallet:
https://www.kfo.se/intressepolitik/personlig-assistans/nyheter/fejkade-anstallningar/

När nu arbetskraftsinvandringen har kommit upp på dagordningen så vill Moderaterna förbjuda all arbetskraftsinvandring inom personlig assistans med hänvisning till det utbredda fusket:
https://moderaterna.se/forbattra-arbetskraftsinvandringen

Lokalradion i Örebro är en del av Public Service. Således borde det gå att ställa extra höga krav på deras saklighet och opartiskhet. Men med tanke på att radion i princip aldrig väljer att rapportera om folk som förlorar sin assistans så måste man konstatera att de på ett tydligt sätt håller politikerna bakom ryggen.

Tystnaden var också total i höstas när Regeringen tänkte ta ytterligare steg för att inskränka rätten till assistans. Man ville då lagfästa den restriktiva praxis som rått sedan 2009 och som man alltsedan dess istället har lovat att mjuka upp. I varje annan politisk fråga så hade en sådan här kovändning beskrivits som ett graverande svek mot väljarna. Men inte när det gäller assistansen.

Och nu ser vi alltså hur det görs politik av en felaktig rapportering av Sveriges Radio – en medieskandal som skulle förtjäna mycket större uppmärksamhet än hittills.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*