Politik är att vilja

Björn Häll-Kellerman Björn Häll-Kellerman

För lite mer än ett år sedan hade jag glädjen att besöka Center for Independent Living i Kathmandu. Trots att Nepal är ett av Jordens fattigaste länder så förde de en sofistikerad kamp mot förtryck och diskriminering.

Föreläsning

Vi har mycket att lära av dem. En av deras uttalade strategier var exempelvis att stötta medlemmar som engagerade sig politiskt. Man insåg värdet av att medlemmarna blev invalda i parlamentet och i andra politiska sammanhang.

Här i Sverige har det varit skralt med detta. Vi har haft en enda regeringsledamot som var hämtad direkt från funkisrörelsen nämligen Bengt Lindqvist. Han var biträdande socialminister 1985-91.

Bengt Lindqvist

Han fick alltså inte sitta kvar så särskilt länge. Ändå lyckades han åstadkomma mycket. Han tillsatte bl.a. den s.k. Handikapputredningen som ledde fram till personlig assistans och LSS.

Det är när vi sitter med i de politiska organen som en reell förändring kan åstadkommas. Det vet Björn Häll-Kellerman. Det är därför som han har valt politiken. Lyssna till hans kloka tankar i den här intervjun:

 

2 Comments

  1. Jennie Tiger Antonsson 14 september, 2015 at 08:04

    Nu har jag sett hela inlägget om ”ideologen”.. Och jag är funderar på varför ”politik” är ett sånt laddat ord. Ibland hör man folk på stan stå och diskutera och det de säger verkar rätt vettigt. Varpå den ena säger : du kanske ska börja engagera dig politiskt? . Var på det snabba svaret kommer ’- jag? Politiskt men nej. Allt runt om oss i vår vardag är ju politik, tänk var bra det hade varit om medvetenheten att man är politisk hade tickat in. Sen off the topic, något som är riktigt störande att det bestäms över huvudet på mig med funktionsnedsättning, tänk där sitter människor som inte ens har något funktionshinder och fattar beslut om tillgänglighet som rör mig och alla andra. Finner detta djupt kränkande och inte acceptabelt. Tillgänglighet är för mig med många andra otroligt viktigt… nåja där rann tanke verksamheten iväg. Mvh jennie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*