Värre än väntat

Med anledning av det senaste numret av Kommunalarbetaren har jag tagit en närmare titt på tidningen. Och en måste nog konstatera att det pågår ett regelrätt krig mot assistansen:

Nog visste jag att läget var allvarligt. Men att läget var så allvarligt hade jag ingen aning om. Jag har hela tiden undrat var den här regeringens aversion mot assistansen kommer ifrån. Nu vet jag.

Stefan Löfven hämtades ju direkt från Metall och LO där Kommunal har ett stort inflytande. Så det är inte långsökt att anta att hans syn på assistansen har formats av Kommunal.

Är det något som har varit oroande efter det att Lena Hallengren tillträdde så är det hennes tal om att hon ska lyssna till allt och alla och inte minst till facket. Men det speglar en socialdemokratisk tradition. Och tydligen är den så stark att de t.o.m. vill ge facket inflytande över hur en rättighetslag som LSS ska se ut.

Mitt senaste inlägg här på bloggen resulterade i att min fb-vän Eysteinn Beinlausi tipsade mig om den här insändaren i Kommunalarbetaren från i somras, där Josefine Persson menar att assistansreformen ska rivas upp:

https://www.ka.se/riv-upp-assistansreformen

Hon ska i och för sig ha en eloge för sin uppriktighet, för jag tror dessvärre att hon uttrycker något som många fler går och funderar på.

Vad som är anmärkningsvärt är att Kommunalarbetaren tar in en sådan här insändare. Det visar på en alarmerande okunnighet. Josefine pläderar öppet för att institutioner är bättre än personlig assistans. Men hade de tagit in en insändare rubricerad ”Samla alla bögar på ett och samma ställe!”? Eller hade de tagit in artikeln ”Nu behöver vi judegetton i Sverige!”?

Säkerligen inte! Men när det gäller oss funkisar och assistansanvändare så är det tydligen okej att tycka lite vad som helst. Då kan allting publiceras i Kommunalarbetaren och då är det t.o.m. accepterat att argumentera för att alla ska samlas ihop på ett och samma ställe

Funkisrörelsen och Kommunal skulle ha allt att tjäna på att samarbete i syfte att förbättra anställningsvillkoren för personliga assistenter och andra yrkesgrupper. Men finns inte en ömsesidig respekt så finns inte heller förutsättningarna för ett sådant samarbete.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*