Hets mot folkgrupp – igen

I alla tider har normbrytare från olika läger demoniserats och klassats som ondskefulla. Judar har framställtts som penninghungriga parasiter. Romer har klassats som tjuvaktiga och ohederliga. För 500 år sedan stämplades var och varannan kvinna som häxa.

I dagens Sverige är det mest Sverigedemokraterna som har tagit på sig rollen att demonisera olika grupper. I valrörelsen fick vi t.ex. veta att det finns folkgrupper som ”inte hör hemma här”. Men vid sidan av SD gör sig faktiskt delar av svensk arbetarrörelse skyldiga till samma fula retorik. Kommunal är LOs största medlemsförbund och på sistone har de bedrivit en intensiv kampanj mot den personliga assistansen och mot oss assistansanvändare. Exempel efter exempel på personer som har misslyckats med sin personliga assistans beskrivs i tidningen Kommunalarbetaren.

Den högra bilden nedan gjorde jag som ett svar på Kommunalarbetarens nummer från april 2018:

Med hjälp av alla dessa exempel målar Kommunal upp en nidbild av oss assistansanvändare. Vi biter, klöser och slår våra personliga assistenter. Yrket personlig assistent svartmålas och syftet tycks vara att döma ut en hel bransch som ohederlig och arbetarfientlig. Företrädare för Kommunal har sagt sig vara för en kommunalisering av hela assistansen.

I den här filmen har jag valt att skämta med den här demoniseringen:

Parallellt med denna smutskastning har Kommunal lanserat en helt annan kampanj där vi assistansanvändare framställs som sjuka, beroende och vårdkrävande. Än idag har de inte förstått skillnaden på vård och personlig assistans. Här är ett exempel:

 https://www.kommunal.se/alskade-assistent-har-hittar-du-livesandningen

Till sin hjälp har man tagit boken Älskade assistent av Jan Blomström. Boken passar Kommunal som hand i handske eftersom den också objektifierar oss assistansanvändare. Jag har kommenterat boken i den här videon:

Blomström saknar helt och hållet erfarenhet av assistans. Han är varken assistansanvändare, anhörig eller assistent. Han har heller aldrig arbetat med personlig assistans. Boken hans bygger bara på en lång rad antaganden som till stor del är gripna ur luften. Många assistansanvändare känner avsmak inför Blomströms idéer.

Sedan en tid tillbaka ligger hans och min bok på samma förlag. Trots detta så väljer Kommunal att aldrig omnämna att det finns andra böcker om personlig assistans:

Tittar vi tillbaks på historien så är det inte alls ovanligt att synen på oss assistansanvändare just har varit tudelad. Samtidigt som vi har betraktats som elakssinnade monster har vi också framställts som en grupp som andra måste ta hand om och sörja föra:

I litteraturen och även i film och på teater är det inte ovanligt att det är skurken som har någon form av funktionsvariation. På detta sätt lär vi oss alla redan från barnsben att förknippa funktionsvariationer med ondska, list och elakhet. Samtidigt är det allmänt vedertaget i vår kultur att ifrågasätta rätten till självbestämmande för alla som behöver någon form av samhällsstöd och att betrakta dem snarare som barn än som vuxna.

Det är bedrövligt att en demokratisk organisation som Kommunal har tagit på sig uppgiften att föra vidare den här smutsiga delen av vårt kulturarv.

Syntolkning: Teckningen föreställer en vampyr i rullstol. Rubriken är ”De bits!”. Undertill står det ”Kommunal.” Teckningen är ett montage.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*