Trodd eller misstrodd

I sagan Kejsarens nya kläder av H.C. Andersen försöker en kejsare intala sina undersåtar att han har skaffat sig nya fina kläder, när han i verklighet är naken. Eller är det kanske så att även han är förd bakom ljuset?

Oavsett hur det är med den saken, så visar sagan att det är den som kan övertyga som också har makten. Hitler kunde övertyga och på så sätt få makt över en hel världsdel och lite till. Gandhi hade också förmågan att övertyga och kunde på så sätt befria Indien från brittiskt kolonialvälde.

Det är alltså mindre viktigt att din historia är sann, så länge som du kan få andra att tro dig. Politik handlar i stor utsträckning om att försöka få andra att tro på din historia.

Ända sedan barnsben har vi fått vara med om att det är den som blir trodd som har makten. Det räckte med att vi råkade i luven med storasyrran för att på ett mycket påtagligt sätt få lära oss betydelsen av att kunna övertyga med sin egen historia.

Sötman i att bli trodd var lika stark som den bitterhet vi fick smaka på när de vuxna istället tog parti för storasyrran. Hennes förnöjsamhet var nästan outhärdlig.

Ibland hjälpte det inte hur mycket vi än stred och stod på oss. Det hjälpte inte hur mycket vi än visade att vi hade rätt. Vår historia hade ändå stämplats som osanning och det fick vi lära oss leva med.

På samma sätt förhåller det sig alltså i politiken och inte minst i assistansfrågan. Regeringen har tjatat och tjatat om fusk och överutnyttjande så till den milda grad att vi nästan har börjat tro dem. Vi assistansanvändare har nästan börjat tvivla på vårt eget förstånd och vår egen historia..

fuskare

Men så igår kom något nytt. Äntligen berättades vår historia. Äntligen berättades det absurda i att vuxna och små barn förnekas sin rätt till personlig assistans. Äntligen berättades det absurda och miserabla i att våra anhöriga får gå på knäna.

Äntligen avtäcktes sanningen om hur politiker överdriver fusket i syfte att kunna skära ner. Vad vi fick se i Kalla fakta är en regering som manipulerar siffror, som ägnar sig åt ministerstyre och som med hjälp av kassan dammar av gamla rättsfall för att kunna få till stånd en striktare behovsprövning.

Det finns politiker borde skämmas och avgå nu när sanningen – vår sanning – äntligen kommer upp på bordet.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*