Syntolkningar

Här finns syntolkningar för alla mina bilder på utställningen Humorn som vapen på Kulturhuset 28/1-25/2 2018

Skärm 1:

 • Syntolkning: Teckningen föreställer min assistent Gurra som kör rullstolen och stretar på i en uppförsbacke. Jag frågar: ”Varför blev du assistent?” Gurra svarar: ”Jag får så snygg stjärt!”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer Jesus som möter en fuskis och säger: ”Jag kan lära dig att gå.” Funkisen sträcker fram ett glas och svarar: ”Kan du inte fixa lite vin istället?”

Skärm 2:

Skärm 3:

Skärm 4:

 • Syntolkning: Teckningen föreställer en tv-studio. Det pågår inspelning av något UR-program eller typ Fråga Olle om sex. Olle säger: ”Välkomna, idag pratar vi handikappsex!” En annan programledare frågar två funkisar: ”Ja, hur gör ni?” Den ene svarar: ”Vi knullar.” Den andre: ”Men alltså: Vet ni inte hur man gör, liksom?”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer en tjej som rider sin pojkvän. Bredvid sängen finns en rullstol parkerad. Han säger: ”Du rider som en gud!” Hon svarar: ”Började på handikappridningen tidigt, seru.”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer en tjej iklädd skyddsdräkt som står och säger: ”Så här skyddar vi oss från brukarnas översexualitet.” Dräkten är märkt Kommunal.

Skärm 5:

Skärm 6:

 • Syntolkning: Teckningen föreställer en statssekreterare som sitter vid sitt skrivbord och tänker: ”Det är viktigt med rättvisa och demokrati för de handikappade, men man måste ju räkna på det.”
 • Syntolkning: Bilden utspelar sig på Hjälpmedelscentralen: Överallt står det uttjänta rullstolar. En kille står och stödjer sig mot sin personliga assistent. Han frågar: ”Är det min nya rullstol?” En arbetsterapeut har kört fram en rullstol som ser ut som ett vrak.
 • Syntolkning: Robin Hood och hans gäng har samlats nedanför Finansdepartementet – en grå byggnad. Där finns bl.a. Marion och Broder Tuck och några djur. Finansministern kikar ut genom ett fönster och säger: ”Fixa mer kosing!” Robin svarar: ”Från Wallenberg?” Statsministern kikar ut genom ett annat fönster och svarar: ”Nä, från assistansanvändarna!”
 • Syntolkning: Teckningen visar några demonstranter i rullstol nedanför Rosenbad. På deras plakat står: Jämlikhet, Rättvisa, Rädda LSS! Två politiker kikar ut från ett fönster högt högt uppe. Den ena säger till den andre: ”Är det deras vårdare som har organiserat det här?”

Skärm 7:

 • Syntolkning: Teckningen föreställer en ung kille i rullstol som står i entrén till Gröna Lund tillsammans med sin assistent i färd med att betala. I luckan säger den kvinnliga vakten: ”Du och din vårdare får gå in gratis, förstår du!” Hon lägger huvudet på sned.
 • Syntolkning: Teckningen föreställer en clown/jonglör i rullstol som uppträder på cirkus. Mamman säger till barnet: ”Inte stirra!”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer mig som besöker en kyrka. Prästen lägger sin hand på mitt huvud och säger: ”Du kommer nog också till himlen, ska du se.”

Skärm 8:

 • Syntolkning: Teckningen föreställer ett stort slott med tinnar och torn. Högst upp finns några svenska fanor. Till huvudentrén slingrar sig en lång trappa. Nedanför trappan sitter en funkis i sin rullstol med sin assistent. Någon har tagit emot dem och säger: ”Vi har en jättefin handikappingång på baksidan.”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer en rullstolsburen man som försöker ta sig upp för en trottoarkant utan att lyckas. Många går förbi och sneglar på honom utan att hjälpa till.
 • Syntolkning: Teckningen visar en vanlig SL-buss där en funkis försöker ta sig ombord utan att lyckas. På bussen finns en reklambanderoll från Socialdemokraterna där det står: ”Alla ska med!” Busschauffören säger: ”Vännen min, du får ta färdtjänst, förstår du.”

Skärm 9:

 • Syntolkning: Teckningen illustrerar hur det kan gå till i en klädaffär. Affärsbiträdet frågar min assistent: ”Vilken tror du han vill ha?”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer en funkis som är hos frisören. Han pekar på en frisyr som han gärna vill ha, men frisören vänder sig till assistenten och frågar: ”Mohawk? Ska han verkligen ha det?”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer en funkis och hennes assistent som är hos tandläkaren. Han vänder sig till assistenten och frågar: ”Är det du som sköter om hennes tänder?”
 • Syntolkning: Teckningen föreställer mig och min personliga assistent Inga som är på besök på Operan. Vi blir omringade av en hel drös av vakter. De ser alla likadana ut i uniform med hög krage. De vänder sig alla till Inga och säger olika saker: ”Får jag se på era biljetter?” ”Klarar han att sitta i vanlig stol?” ”Bäst ni tar en av våra handikapplatser ändå.” ”Vi finns med i bakgrunden.” En av vakterna talar i sin komradio och säger: ”Skicka förstärkning!”

Skärm 10:

 • Syntolkning: Teckningen föreställer en mörkhyad sommarvikarie som är hemma hos Bertil. Bertil är med i KKK och är klädd i vit kåpa. Det ligger en likadan dräkt på sängen. Till vikarien säger Bertil: ”Ta på dig den där. Vi ska gå på möte.”

Skärm 11:

Skärm 12:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*